Blog Duurzame Inzetbaarheid: "Medewerkers moeten op alle fronten gezond de eindstreep kunnen halen"

Onze leden weten: met SAM stimuleren we de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers in de technische groothandel. Onder andere met trainingen, coaching en gratis advies. “De gezondheid van de medewerkers in de branche staat centraal”, vertelt WTG-bestuurslid Marie-José Koole.

SAM is een initiatief van de Stichting Duurzame Inzetbaarheid Technische Groothandel. Daarin bundelen de werknemers- en werkgeversorganisaties hun krachten om duurzame inzetbaarheid in de technische groothandel te stimuleren. Daarbij zijn fysieke fitheid en mentale gezondheid volgens Marie-José even belangrijk: “Je kunt iemands loopbaan vergelijken met een Formule 1- of Formule E-wedstrijd. Om te presteren, moet zowel de auto als de coureur in topconditie zijn. En pitstops zijn noodzakelijk.”

Mentale gezondheid
Dat zal iedereen beamen. Toch krijgt duurzame inzetbaarheid in de dagelijkse praktijk nog te weinig aandacht, stelt Marie-José. “Vooral de mentale gezondheid wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Terwijl uit onderzoek blijkt dat het aantal burn-outs bij mensen tussen de 35 en 40 jaar enorm toeneemt.”

Via Samwerkt.nl kunnen WTG-leden en hun medewerkers aan de slag met duurzame inzetbaarheid. Dat begint op het online platform, vertelt Marie-José. “Daar kan men onder andere deelnemen aan een test die persoonlijke aandachtspunten blootlegt. Een logische eerste stap, want resultaat begint altijd met zelfinzicht en zelfreflectie. Grote kans dat de medewerkers zich na de test realiseren dat het de moeite waard is om aan hun fysieke en mentale gezondheid te werken.”

Diverse trainingen
Medewerkers die aan de slag willen met hun gezondheid, komen via Samwerkt.nl terecht in een uitgebreide online leeromgeving met tientallen vitaliteitstrainingen. Hiervan noemt Marie-José enkele voorbeelden: “Veel trainingen zijn gericht op mentale fitheid. Denk aan ‘Afkicken van social media’, ‘De kracht van slaap’ en ‘Grip op je leven’. Maar er is veel meer te ontdekken.”

Zo kunnen medewerkers ook kiezen voor een heel praktische insteek. Denk aan trainingen in Excel, informatiebeveiliging en timemanagement. Wat die met duurzame inzetbaarheid te maken hebben? Marie-José legt uit. “Praktische trainingen brengen medewerkers iets nieuws bij. Daardoor doen ze kennis op en ervaren ze meer gemak in hun werk. En dát zorgt weer voor meer werkplezier. Het is belangrijk dat de medewerkers in de branche – op alle fronten – gezond de eindstreep kunnen halen. Met SAM ondersteunen en faciliteren we onze leden daarbij op een heel toegankelijke manier.”

Blog Duurzame Inzetbaarheid: "Medewerkers moeten op alle fronten gezond de eindstreep kunnen halen"|Vereniging Werkgevers Technische Grooth

Gepubliceerd op: