Blog WTG-lid over WTG-workshop: “Een hele leuke manier om bij de les te blijven”

De wetgeving op het gebied van arbeidsrecht verandert regelmatig. Om de kennis van onze leden up-to-date te houden, organiseerden we onlangs de workshop ‘Actualiteiten Arbeidsrecht’. Een van de dertig deelnemers was Florine Loman, HR-adviseur bij Koninklijke Oosterberg.

Koninklijke Oosterberg is een elektrotechnische groothandel met vierhonderd medewerkers en twintig vestigingen in Nederland. Als HR-adviseur is het voor Florine belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht.

“In het eerste deel van de workshop hebben we het thema ongewenst gedrag op de werkvloer behandeld”, vertelt ze. “Twee advocaten van TeekensKarstens brachten casussen naar voren die recent voor de rechter zijn geweest. Daarbij moesten we steeds inschatten wat de rechter in die zaak had besloten. Onze inschatting bleek niet altijd te kloppen. Eigenlijk was het een soort quiz, dus je moest goed opletten. Een heel leuke manier om bij de les te blijven.”

CO2-registratie
In het tweede deel van de workshop werden de belangrijkste recente én aanstaande wetswijzigingen besproken, zoals de Wet registratie CO2-uitstoot. Die is voor bedrijven met meer dan honderd medewerkers relevant. Dus ook voor Oosterberg. “Die wet levert wat praktische vragen op”, aldus Florine. “We moeten de CO2-uitstoot gaan registreren, zelfs van alle medewerkers die met de auto naar het werk komen”, legt Florine uit. “In potentie een enorme klus dus.”

"Fijn om juridische zaken te behandelen die voor onze branche relevant zijn”


Haken en ogen
In totaal kwamen zes nieuwe wetten aan de orde. Inclusief potentiële haken en ogen voor de HR-afdelingen. Bijvoorbeeld het wetsvoorstel waarbij het advies van de bedrijfsarts voortaan leidend is bij de toetsing van het re-integratieverslag. Of het advies om een mediation-traject te doorlopen bij een geschil met een medewerker. “Want dan sta je juridisch veel sterker als iets onverhoopt voor de rechter komt”, weet de HR-adviseur nu.

Relevante zaken
Florine heeft veel opgestoken van de workshop. Spijt van haar deelname heeft ze dus zeker niet. “Het was fijn om de juridische zaken te behandelen die voor onze branche relevant zijn. Ook spreek je op zo’n dag natuurlijk veel collega’s van andere bedrijven. Dat is altijd goed voor je netwerk. Een mooie dag dus!”

Blog WTG-lid over WTG-workshop: “Een hele leuke manier om bij de les te blijven”|Vereniging Werkgevers Technische Grooth

Gepubliceerd op: