Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gratis Arbo-advies voor WTG-leden

Wist je dat je als WTG-lid gratis advies kunt krijgen over Arbo-zaken? Via onze Arbo-ambassadeurs bieden we die service al 15 jaar aan. Een ambassadeur van het allereerste uur is Michiel Ridder. Hij vertelt in dit blog hoe hij WTG-leden helpt. En belangrijker: wat dat WTG-leden oplevert.

In 2008 stond Michiel samen met vier collega’s aan de wieg van onze Arbo-service. “In die periode werkte ik al voor mezelf als arbeids- en organisatiedeskundige”, vertelt hij. “WTG benaderde me met een duidelijke wens: leden beter ondersteunen op het gebied van veilig en gezond werken. Niet als een Arbodienst, maar puur als vraagbaak. Zo zijn we destijds samen iets op gaan bouwen.”

Meer aandacht
In 15 jaar is de Arbo-wereld volgens Michiel flink veranderd. “Veilig en gezond werken krijgen nu veel meer aandacht dan vroeger. En veel bedrijven hebben een medewerker in dienst die zich specifiek met deze thema’s bezighoudt. Maar dat betekent niet dat diegene alles weet. In die gevallen kunnen de WTG-leden voor een gratis advies bij een Arbo-ambassadeur terecht.”

Als voorbeeld noemt Michiel een bedrijf dat inventariseert of er voldoende, goed opgeleide bedrijfshulpverleners zijn. “Dat lijkt op het eerste oog niet zo’n ingewikkelde klus”, legt hij uit. “Maar het levert vaak een boel vervolgvragen op. Wat is voldoende? En wanneer is iemand goed opgeleid? Als Arbo-ambassadeur kan ik zulke vragen vaak snel en makkelijk beantwoorden.”

“In een online cursus van een uur reiken we al veel handvatten aan”


Trainingen
Maar onze Arbo-ambassadeurs doen méér dan vragen beantwoorden. Zo verzorgen ze ook cursussen voor de WTG-leden. Michiel: “In een dag of een dagdeel delen we kennis over van alles en nog wat: van RI&E en de taken van een preventiemedewerker tot en met actieplannen bij ongewenst gedrag en de regels voor hijsen en heffen. Ook doen we steeds meer digitaal: in een online cursus van een uur reiken we al veel handvatten aan.”

In totaal zijn er voor WTG vier Arbo-ambassadeurs actief. Ieder met een eigen regio, netwerk en specialisme. “We wisselen elkaars kennis regelmatig uit”, aldus Michiel. “En we bespreken iedere zes weken de actualiteiten. Vooral om te bepalen of en wat we daar op adviesgebied mee kunnen.”

Afzwaaien
Michiel vindt zijn vak prachtig. Toch zwaait hij in september af als Arbo-ambassadeur. “Ik ga met pensioen en draag mijn taken over aan Anne Peters. Sinds 1 augustus geven we de trainingen zoveel mogelijk samen. Zo zijn de WTG-leden ook in de toekomst verzekerd van een goed en gratis advies.”

Meer informatie
Arbowebsite Technische Groothandel
Arboambassadeurs Technische Groothandel

Gratis Arbo-advies voor WTG-leden|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: