Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuwe CAO in de maak: "een CAO is een continu proces"

Zo’n half jaar geleden zetten we met de vakbonden onze handtekeningen onder de nieuwe cao. De inkt waarmee we dat deden was nét opgedroogd, toen de voorbereidingen voor de volgende versie alweer startten. “Een cao is een continu proces”, aldus WTG-bestuurslid Robert-Jan Steegman.

De looptijd van de huidige cao loopt af op 30 september. “Geen tijd te verspillen dus”, aldus Robert-Jan. “Vorig jaar was er een hoop onzekerheid vanwege de inflatie, en wat de gevolgen zouden zijn van de stijging van de energieprijzen. Dat had veel invloed op de onderhandelingen inzake de loonstijging en een eenmalige uitkering. Daarom wilden zowel de vakbonden als wij geen langdurige cao-looptijd afspreken. De wereld kan er binnen enkele maanden immers weer heel anders uitzien.”

Begrijpelijk
In duo’s zijn de vertegenwoordigers van de vakbonden en de WTG-bestuursleden in het voorjaar al met de belangrijkste thema’s aan de slag gegaan. Zoals een betere leesbaarheid van de cao. “Een cao is een juridisch document met veel moeilijke termen”, aldus Robert-Jan. “Hierdoor leest niet iedereen er even makkelijk doorheen. Dus willen we dat de cao leesbaarder wordt. Dat klinkt misschien simpel, maar dat valt niet mee. De tekst moet namelijk niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn. Daarom heeft een gespecialiseerd bureau de tekst onder handen genomen.”

Ook het thema pensioen is een belangrijk onderdeel van de volgende cao. “Dan moet je denken aan pensioenregelingen”, aldus Robert-Jan. “Omdat er geen pensioenfonds is voor onze branche, moeten werkgevers zelf een pensioenregeling aanbieden. Hebben ze die niet? Dan zeggen we daar in de cao iets over.”

Spijkers met koppen
Zo zetten we steeds stappen vooruit, vertelt ons bestuurslid. “De werkgroepen komen maandelijks bij elkaar. In september houden we een enquête onder onze  leden om vast te stellen of we op de goede weg zijn. Dan moeten we spijkers met koppen slaan, want 1 oktober is een harde deadline.”

Een nieuwe cao is dus een continu proces. En altijd een beetje spannend, stelt Robert-Jan. “Het is hoopgevend dat we in een heel prettige sfeer met elkaar overleggen. We hebben constructieve gesprekken met begrip voor elkaars achterban. De voortekenen zijn hartstikke gunstig.”

Nieuwe CAO in de maak: "een CAO is een continu proces"|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: