Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

“Flexibel omgaan met tijd en geld is een belangrijke wens”

Met de nieuwe CAO heeft de Technische Groothandel een fraai pakket arbeidsvoorwaarden tot en met 2025. Hoe belangrijk is dat? Wat staat er allemaal in? En welke veranderingen zijn er ten opzichte van de vorige cao? In deze blogserie praten we je bij. Dit keer aan het woord: Maarten van Beurden, director People & Culture bij Plieger Groep, over het uitruilen van arbeidsvoorwaarden.

Verschillende voorkeuren
“De één maakt adv-dagen nooit op. De ander levert graag salaris in voor extra vakantiedagen. En weer een ander besteedt dat geld liever aan een studie, een fiets of een computer. Medewerkers hebben verschillende voorkeuren. Daarom willen we werkgevers helpen om het maken van eigen keuzes te faciliteren.”

“Het uitruilen van arbeidsvoorwaarden was al wel mogelijk. In onze vorige cao stond dat werkgever en werknemer samen een regeling konden treffen. Maar de tekst was vrij onduidelijk. En in de praktijk gebeurde het weinig. Terwijl uit een peiling in 2022 bleek dat 53 procent van de werknemers flexibiliteit belangrijk vindt of zelfs essentieel.”

Administratief ontlasten
“Samen met Jan Admiraal van vakbond De Unie zijn we daarom op zoek gegaan naar een systeem waarin medewerkers budgetten naar wens kunnen inzetten. Het idee was: als werkgevers het koppelen aan hun salarissysteem, dan scheelt dat een hoop administratieve rompslomp. Maar we ontdekten al gauw dat een apart systeem veel te prijzig werd.”

“Daarom haken we nu aan op het systeem dat een andere cao-commissie momenteel ontwikkelt voor het vitaliteitsbudget. Binnenkort horen we of we het uitruilen van arbeidsvoorwaarden daaraan kunnen toevoegen. Als dat zo is, dan kunnen werkgevers er naar verwachting per 1 januari 2025 mee aan de slag.”

Geen verplichting
“Overigens is meedoen voor werkgevers geen verplichting. Want sommige bedrijven hebben al een prima systeem. Bovendien is uitruilen geen recht. Als werkgever beslis je over arbeidsvoorwaarden die medewerkers mogen uitruilen. Natuurlijk praat je daar in de praktijk wel met elkaar over. Het onderwerp kan dus bij de OR, de MR of HR op de agenda!”

“Bij de introductie van het systeem communiceren we waar je allemaal aan kunt denken: van adv tot en met de ziektekostenverzekering. In feite geldt: hoe meer, hoe beter. Keuzevrijheid spreekt immers zowel ouderen als jongeren aan, en is interessant voor huidige én nieuwe medewerkers. Het maakt onze branche aantrekkelijker om in te werken. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.”

“Flexibel omgaan met tijd en geld is een belangrijke wens”|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: