“Het vitaliteitsplatform geeft medewerkers eigenaarschap”
Met onze huidige CAO heeft de Technische Groothandel een mooi pakket aan arbeidsvoorwaarden. Hoe belangrijk is dat? Wat staat er allemaal in? En welke veranderingen zijn er ten opzichte van de vorige CAO? Deze keer praat WTG-bestuurslid Marie-José Koole je bij over ons nieuwe vitaliteitsplatform.
Investeren in duurzame inzetbaarheid kan werkgevers en medewerkers volgens Marie-José veel opleveren. “Minder ziekteverzuim en meer werkplezier bijvoorbeeld. Als WTG brengen we het thema sinds 2015 regelmatig onder de aandacht. En via SAM bieden we medewerkers tests, coachingstrajecten en verdere informatie over duurzame inzetbaarheid aan. Maar we vroegen ons af: is dat voldoende?”
Volgens Marie-José is het thema zo belangrijk dat WTG dit samen met de werknemersorganisaties goed wil borgen voor de branche. “Dat kan nergens zo goed als in een CAO, dus hebben we met alle CAO-partijen overlegd om dit voor elkaar te krijgen. Met de uitkomst zijn we heel tevreden. In de CAO is opgenomen dat elke medewerker in de technische groothandelsbranche een eigen vitaliteitsbudget krijgt. Daarmee kun je ‘diensten’ inkopen om zowel fysiek als mentaal fit te blijven.”
Zelf inkopen
Marie-José: “Van een cursus ‘Stoppen met roken’ of werken aan een gezonde levensstijl tot en met professionele hulp bij budgetbeheer of loopbaanbegeleiding: op het vitaliteitsplatform ‘Lekker Bezig!’ vinden medewerkers een uitgebreid aanbod. Zij beslissen zelf hoe ze hun budget besteden. Op die manier geeft het vitaliteitsplatform iedereen eigenaarschap, en dat is heel waardevol.”
Wie fulltime werkt, krijgt € 200 per jaar aan vitaliteitsbudget. Parttimers krijgen een bedrag naar rato, net als medewerkers die in de loop van het jaar in dienst treden. “De diensten op het platform zijn uiteraard afgestemd op het budget, dus iedereen heeft genoeg te kiezen”, aldus Marie-José. “Maar je kunt je budget ook tot drie jaar lang opsparen en dan een duurdere dienst inkopen. Ook hiervoor geldt: je beslist zelf.”
April 2025 is het streven
Marie-José krijgt vaak de vraag wanneer het platform live is. “Op dit moment werken we er nog hard aan”, vertelt ze. “Ook moeten alle werkgevers zich gaan aansluiten. In de Algemeen Verbindend Verklaring van de cao staat dat dat verplicht is. Wel moet elke organisatie een verwerkingsovereenkomst ondertekenen. Ook moeten werkgevers zich natuurlijk verdiepen in de manier waarop ze hun medewerkers willen bewegen om zich aan te sluiten. Ons streven is dat de eerste medewerkers hun budget in april 2025 kunnen verzilveren.”
“Als het zover is, mogen we extra trots zijn op onze branche”, besluit het bestuurslid. “De grote supermarkten hebben een soortgelijke regeling en gingen ons voor. En Transport en Logistiek Nederland deed eerder een pilot. Al met al is het behoorlijk vooruitstrevend om werken aan duurzame inzetbaarheid op deze manier en branche-breed in de praktijk te brengen. Het is een mooie prestatie dat we daar samen in zijn geslaagd!”.
Gepubliceerd op:
13 januari 2025