Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

“Iedere medewerker moet op álle fronten gezond de eindstreep halen.”

WTG ondersteunt haar leden om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Maar wat bedoelen we daarmee? En hoe doen we dat precies? Namens WTG is Robert-Jan Steegman verantwoordelijk voor de uitwerking van dit thema in de volgende cao. Volgens hem staat één doel voorop: “Iedere medewerker moet op álle fronten gezond de eindstreep halen.”

‘Gezond’ en ‘eindstreep’. Het zijn twee woorden die op het gebied van duurzame inzetbaarheid veel verschillende betekenissen hebben. Laten we beginnen met gezond. Robert-Jan: “Natuurlijk denk je dan in eerste instantie aan fysieke fitheid. Zo bestaan er trainingen die mensen bewuster maken van de juiste Arbo-technische omstandigheden. Want soms wéten medewerkers simpelweg niet hoe het anders kan.”

SAMwerkt
Maar gezond betekent veel méér dan fysieke fitheid. Robert-Jan: “Het mentale aspect is minstens zo belangrijk. Zit alles goed tussen de oren? Hoe gaat het thuis? En vind je nog wel voldoende uitdaging in je werk? Medewerkers die met zulke vragen kampen, kunnen terecht bij het online platform SAMwerkt. Aan de hand van een korte test kun je daar anoniem je persoonlijke leer- en pijnpunten blootleggen.”

Vervolgens sluist SAMwerkt je door naar GoodHabitz: een uitgebreide online leeromgeving met tientallen trainingen. Denk aan vakinhoudelijke cursussen, zoals werken met Excel of les in vreemde talen. En aan trainingen die zijn gericht op de mentale fitheid, zoals ‘De kracht van slaap’ en ‘Grip op je leven’. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor presentatie- en sollicitatietrainingen.

Generatiepact
Duurzame inzetbaarheid komt ook terug in de roep om een Generatiepact. Deze regeling is in andere sectoren alleen beschikbaar voor medewerkers die op korte termijn met pensioen gaan. “Omdat dit elementen van leeftijdsdiscriminatie bevat, wil de Technische Groothandel een regeling realiseren die duurzaam is”, licht Robert-Jan toe. “Voor álle werknemers dus. In andere fases van het leven kan het tijdelijk terugschakelen naar een 80-90-100 regeling (80% werken tegen 90% salaris en 100% betaling van pensioenpremie) aantrekkelijk zijn om de werknemer (duurzaam) inzetbaar te houden. Bijvoorbeeld in het geval van een verbouwing van een huis of de mantelzorg voor een ouder of kind.”

Meer dan salaris
Duurzame inzetbaarheid is dus een breed begrip. En WTG neemt het serieus. “Goede medewerkers zijn schaars, dus die wil je lang inzetbaar houden”, besluit Robert-Jan. “Daar helpen we onze leden graag bij. Een goed salaris is belangrijk, maar er zijn veel meer plussen die een werkgever kan bieden.  In het belang van de medewerker, het bedrijf én zichzelf. Als WTG willen we dat iedere medewerker op álle fronten gezond de eindstreep haalt. Daar maken we ons dus ook ontzettend hard voor.”

“Iedere medewerker moet op álle fronten gezond de eindstreep halen.”|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: