“Liefde op de werkvloer is normaal, grensoverschrijdend gedrag niet”
De scheidslijn tussen liefde op het werk en grensoverschrijdend gedrag is dun. Het één kan leiden tot het ander. Daarom gaan advocaten arbeidsrecht Carina de Bruin en René Nieuwmans in één WTG-workshop op 23 mei 2024 op beide onderwerpen in.
Vertel René, waarom moeten we allemaal komen?
“De tijden zijn veranderd. Een blootkalender in de garage vonden we lang normaal, maar kan echt niet meer. Je ziet het ook aan het stijgende aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Toch horen we nog regelmatig: ‘Bij ons komt dat niet voor’. Als je dat denkt, moet je zéker komen! Al is het voor elke werkgever handig om te weten wat je moet doen als je een melding krijgt.”
Wat moet je dan doen bij een melding?
“Om te beginnen: rustig blijven. Soms willen werkgevers direct iemand ontslaan. Maar een verhaal heeft twee kanten die je zorgvuldig moet onderzoeken. Dat kun je zelf doen of je kunt het uitbesteden.”
Aan een vertrouwenspersoon?
“Nee, een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en is er voor werknemers. Onafhankelijk onderzoek kan het beste gedaan worden door een externe onderzoeker, zoals een advocaat. Zelf doen we dit soort onderzoeken ook. Afhankelijk van de klacht en de ernst van de situatie kan ook een HR-medewerker het oppakken. Daarom is het trouwens verstandig dat de vertrouwenspersoon geen HR-medewerker is.”
Wat komen jullie in de praktijk tegen, Carina?
“Regelmatig is er eerst sprake van liefde, en leidt die liefde later tot ongewenst gedrag. Dat kan seksueel ongewenst gedrag zijn, maar ook bijvoorbeeld pesten, agressie of intimidatie.”
“Met het argument ‘dat is hier de cultuur’ kom je niet weg”
Zijn relaties op de werkvloer dus ook ongewenst?
“Ze ontstaan daar nou eenmaal vaak, dat is niet vreemd. Het is wel belangrijk dat een relatie geen effect heeft op het functioneren van geliefden en hun collega’s. Een baas die zijn geliefde voortrekt, zorgt voor scheve ogen. Stel daarom regels op over: hoe om te gaan met relaties op de werkvloer. Tijdens de workshop krijg je daar concrete tips voor.”
Wat mogen we nog meer verwachten?
“We bespreken wettelijke kaders en praktijkvoorbeelden. Als deelnemers eigen cases willen inbrengen: heel graag! En anders delen we zelf verhalen.”
René, kun je vast een verhaal delen?
“Laatst was er een rechtszaak waarin collega’s in een fabriek voor de grap de broek van een vrouw naar beneden hadden getrokken. Ze verweerden zich met: ‘dat is hier de cultuur’. Al houdt een rechter wel degelijk rekening met cultuurverschillen, dit argument veegde hij van tafel. Dit was grensoverschrijdend en dus niet normaal.”
*****
Onafhankelijke vertrouwenspersoon voor de Technische Groothandel
Werknemers die te maken krijgen met ongewenst gedrag kunnen hun verhaal (ook) altijd kwijt bij de vertrouwenspersoon. Als werkgever ben je verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben, en voor ondernemingen in de Technische Groothandel is er een onafhankelijke vertrouwenspersoon.
Gepubliceerd op:
29 april 2024