Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Alles over de Pensioen in Zicht-regeling

De Pensioen in Zicht-regeling komt eraan! Vanaf 1 januari 2025 kunnen medewerkers in de technische groothandel de regeling gebruiken. Uiteraard gelden er enkele spelregels. WTG-bestuurslid en lid van de CAO-commissie Robert-Jan Steegman legt uit.

Robert-Jan, vertel. Voor wie is de Pensioen in Zicht-regeling?
“De regeling is bedoeld om medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, fit en vitaal de eindstreep te laten halen. De regeling komt in beeld nadat andere middelen zijn uitgeput. Is je werk te belastend? Bijvoorbeeld als je 60+ bent en nog steeds veel moet tillen? Dan kijken we eerst naar andere oplossingen, zoals een tilhulp. Daarna komt pas de Pensioen in Zicht-regeling in beeld.”

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om er gebruik van te maken?
“Je moet minstens 10 jaar in dienst zijn en minimaal 80 procent van een volledige werkweek werken. Verder gaat de regeling op zijn vroegst vier jaar voor je pensioengerechtigde leeftijd in. Op dat moment ga je 80 procent van je normale arbeidsduur werken, terwijl je 90 procent van je salaris ontvangt. Opgelet: dan vervallen wél je leeftijdsdagen uit de CAO.”

Dus als je aan de spelregels voldoet, kun je altijd gebruikmaken van de regeling?
“Nee, dat gaat altijd in overleg met je werkgever. Want zoals gezegd: eerst kijk je naar andere manieren en middelen om fit en vitaal je pensioen te bereiken. Ontstaat er een meningsverschil over de aanvraag? Dan buigt een onafhankelijke poortwachter zich over de kwestie. Hij bekijkt alle aspecten en geeft vervolgens advies. De eindbeslissing om gebruik te maken van de regeling, blijft liggen bij de werkgever.”

Sommige vergelijkbare regelingen zijn opgezet volgens het 80-90-100-principe: 80 procent werken, 90 procent salaris, 100 procent pensioenopbouw. Waarom deze regeling niet?
“Een goede vraag, waar ik duidelijk op kan antwoorden: pensioenvoorzieningen regelen we in onze branche niet via de CAO. Iedere werkgever vult dat anders in. En dus kunnen we pensioen niet opnemen in de Pensioen in Zicht-regeling.”

Helder! Zijn er verder nog spelregels?
“In een notendop is dit het. Waarbij ik blijf benadrukken dat de regeling maatwerk is. Want waar voor de één een dag minder werken het fijnste is, is een ander juist gebaat bij de hele week werken, maar dan iedere dag een uur minder. Het gaat om het eindresultaat: fitte, vitale medewerkers die hun pensioen halen op een manier die bij hen past.”

Alles over de Pensioen in Zicht-regeling|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: