Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

CAO-overleg 1 september 2014:FNV koerst aan op nullijn

Op 1 september 2014 heeft WTG het CAO-overleg met de vakbonden hervat. Het overleg heeft helaas niet geleid tot een CAO-akkoord door de starre houding van FNV Bondgenoten. Het overleg was dan ook verre van constructief te noemen.

De WTG-delegatie is het overleg gestart met aan te geven dat het voor haar volstrekt onaanvaardbaar is dat FNV Bondgenoten de afgelopen maanden bewust de bedrijven van vooral de WTG-delegatieleden bestookt met vakbondsacties, welke acties niet alleen onnodige onrust veroorzaken maar bovendien de positie van onze delegatieleden zowel in hun onderneming als in de delegatie in gevaar brengt. WTG heeft de vakbonden medegedeeld dat nieuwe dergelijke acties directe gevolgen zullen hebben voor de huidige en toekomstige CAO-onderhandelingen.

Vervolgens heeft de WTG-delegatie verklaard het overleg van heden vooral te willen benutten om gezamenlijk met de vakbonden te willen overleggen waar partijen elkaar kunnen vinden en wat de speerpunten van elke partij zijn. De WTG-delegatie heeft daarna het mandaat overgebracht dat de WTG-leden in de Algemene ledenvergadering van 26 juni jl. aan de WTG-delegatie hebben meegegeven.

Aangezien de vakbonden te kennen gaven niets met dit mandaat te kunnen, heeft WTG, in een uiterste poging om op constructieve tot een nieuwe CAO te komen, een nieuw bod gedaan:

looptijd CAO: 1 januari 2014 t/m 30 juni 2016 (in plaats van 31 december 2015 om de sociale rust in de Technische Groothandel terug te krijgen);
1,5% structurele loonstijging per 1 december 2014;
eenmalige uitkering van 1% in december 2014 te berekenen over 12 x het salaris van de maand oktober 2014 (om het verloren jaar 2014 nog enigszins te compenseren);
2% structurele loonstijging per 1 juli 2015 (vanwege de langere looptijd);
omzetting 1,2% levenslooptoeslag in een structurele loonstijging;
wettelijke verjaringstermijn op de wettelijke vakantiedagen toepassen;
teksten bij functiegroepen aanpassen zodat deze beter worden toegepast;
flexwerkers: de nieuwe wetgeving volgen en geen afwijkingen via de CAO;
project duurzame inzetbaarheid uitvoeren conform beleidsplan van CAO-partijen.
 

In haar reactie gaf FNV Bondgenoten aan  dit geen serieus bod te vinden en heeft zij medegedeeld dat zij nu eerst intern zal nagaan of de vakbond nog verder wil onderhandelen of uit het overleg zal stappen en acties in de Technische Groothandel zal gaan ondernemen.

De WTG-delegatie heeft verklaard zeer verbaasd en teleurgesteld te zijn in de non-constructieve houding van FNV Bondgenoten. Vooral het feit dat deze vakbond in het geheel niet bereid is inhoudelijk te willen onderhandelen over de CAO en niet eens de moeite heeft genomen met een tegenvoorstel te komen duidt er op dat FNV Bondgenoten willens en wetens aanstuurt op, in navolging van 2013, wederom een jaar zonder CAO-verhogingen. WTG heeft al sinds 2013 aangegeven dat er ruimte is voor collectieve verhogingen mits deze verantwoord zijn.

Met haar non-constructieve houding  isoleert FNV Bondgenoten zich meer en meer van de andere twee vakbonden, die duidelijk meer oog hebben voor de economische realiteit, en stuurt zij bewust aan op verder uitstel van een CAO-akkoord. Direct gevolg van deze houding is dat een CAO-verhoging in 2014 thans lijkt uitgesloten. FNV Bondgenoten lijkt echter meer bezig met het winnen van zieltjes en ziet niet in dat zij daarmee vooral alle medewerkers in de Technische Groothandel dupeert en waardoor deze nu al ruim 2 jaar geen CAO-stijging hebben gekregen.

WTG heeft er de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om een akkoord te bereiken maar helaas willen  FNV Bondgenoten alleen over forse loonstijgingen praten.  WTG wil juist een totaalpakket van maatregelen afspreken voor de nieuwe CAO omdat de CAO niet alleen om loonstijgingen moet gaan maar ook om andere belangrijke zaken.

CAO-partijen hadden in de zomer 1 en 8 september 2014 als vergaderdata vastgesteld. Een terugkeer van FNV Bondgenoten aan de CAO-tafel lijkt uitgesloten indien zij vasthoudt aan collectieve loonstijgingen die in deze uiterst precaire tijden in de Technische Groothandel volstrekt onverantwoord zijn.

De andere twee bonden, CNV Dienstenbond en De Unie, zijn wel bezig met het afsluiten van een nieuwe CAO en hebben verklaard  om in het reeds geplande overleg van 8 september 2014 verder te onderhandelen met WTG.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Tevens adviseren wij u deze Nieuwsbrief op de publicatieborden in uw onderneming op te hangen.

WTG-delegatie CAO-onderhandelingen Technische Groothandel
Den Haag, 2 september 2014

 

CAO-overleg 1 september 2014:FNV koerst aan op nullijn|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: