Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Eerste CAO-overleg: FNV eist 3% en wil dan pas praten over de toekomst van de Technische Groothandel

Op maandag 1 februari 2016 heeft het eerste overleg plaatsgevonden over een nieuwe Arbeidsvoorwaarden-CAO voor de Technische Groothandel. WTG heeft onderstaand voorstel ingediend en aan de vakbonden toegelicht.

Voorstel WTG
Gezamenlijke visieontwikkeling van de Technische Groothandel
WTG heeft voorgesteld om gezamenlijk met de vakbonden tot een gemeenschappelijke visie over de Technische Groothandel te komen en vervolgens de onderhandelingen te starten. WTG wil in tegenstelling tot eerdere onderhandelingen niet starten met een lijst van CAO-wensen doch een andere aanpak kiezen. Gezamenlijk met de bonden wil WTG eerst uitgebreid praten over de toekomst van de Technische Groothandel met als doel een gezamenlijke visie en strategie voor de sector te ontwikkelen. Waar staat de Technische Groothandel over 5-10 jaar, welke perspectieven en ontwikkelingen kunnen wij verwachten? Daarbij zullen thema’s als duurzame inzetbaarheid, aantrekkelijkheid van de sector, werkgelegenheid en 24-uurs economie uitgebreid aan de orde komen. Juist omdat de huidige CAO pas op 1 juli 2016 afloopt, is er tijd genoeg voor het gezamenlijk ontwikkelen van deze visie.

Concrete CAO-punten
Door het gezamenlijk bespreken en vaststellen van deze strategie en toekomstperspectieven komen CAO-partijen vanzelf bij de concrete zaken voor een nieuwe CAO en is het gemakkelijker voor CAO-partijen om begrip op te brengen voor elkaars standpunten en wensen. Zonder deze discussie voorziet WTG dat CAO-partijen aan de hand van de wederzijdse voorstellenbrieven tijdens de onderhandelingen (evenals tijdens de voorgaande onderhandelingen) in een loopgraven-onderhandeling terechtkomen die zowel voor werkgevers als voor werknemers louter nadelen heeft.

Reactie FNV
Helaas heeft de FNV in het CAO-overleg direct laten weten pas over het bovenstaande te willen praten als er eerst een “fatsoenlijke koopkrachtafspraak” door de werkgevers wordt betaald. In haar voorstellenbrief eist de FNV een loonsverhoging van 3% bij een CAO voor één jaar. Voor WTG is deze eis van de FNV onbespreekbaar, niet alleen vanwege de hoogte maar ook omdat de loonparagraaf een integraal onderdeel is van de CAO-onderhandelingen en niet als voorwaarde vooraf kan worden besproken.

Andere vakbonden
Van de andere bonden, CNV Vakmensen en De Unie, ontvangen wij nog CAO-voorstellen alsmede hun officiële reactie op ons voorstel.

Vervolg CAO-onderhandelingen
Op 16 februari 2016 worden de onderhandelingen voortgezet. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Eerste CAO-overleg: FNV eist 3% en wil dan pas praten over de toekomst van de Technische Groothandel|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: