Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Leesbare CAO: Iedereen heeft recht op leesbare teksten

De CAO-teksten moeten toegankelijk zijn, zodat dat iedereen ze begrijpt. De formele CAO-tekst heeft daarom nu ook een werkdocument waarmee de CAO beter leesbaar is. CAO-partijen hebben zich hierbij laten bijstaan door het bureau Loo van Eck Communicatie. LVE-tekstschrijver Marjon Leemborg vertelt hoe dit is gegaan.

Marjon, jullie hebben de huidige cao-teksten herschreven. Hoe belangrijk is dat?
“Cao-teksten kunnen behoorlijk technisch zijn. Ze bevatten vaak veel moeilijke woorden en lange, ingewikkelde zinnen. Ook de structuur laat vaak te wensen over. Daar hebben we bij WTG verandering in gebracht. Want iedereen heeft recht op leesbare teksten.”

Wat hebben jullie bijvoorbeeld aangepakt?
“We hebben ons gericht op de schrijfstijl en de toon van de teksten. Denk aan makkelijke woorden en korte zinnen. Zodat iedere lezer de inhoud sneller en makkelijker kan begrijpen. Daarnaast hebben we de opbouw aangepakt. Ik ken namelijk maar weinig mensen die een cao-document van A tot Z helemaal doorlezen… Voor de meeste mensen geldt: áls ze iets zoeken, willen ze dat eenvoudig kunnen vinden.”

Hoe was de samenwerking met WTG?
“Goed! We vormen een mooie tandem. WTG weet welke inhoud er in de CAO moet staan en wij verwoorden dat in begrijpelijke taal. Dankzij onze ervaring weten we wat een lezer wel en niet moet weten, en op welke manier hij die teksten het makkelijkste tot zich kan nemen.”

Achter de schermen ontstaat alweer een nieuwe CAO. Nemen jullie die ook onder handen?
“Dat zou leuk zijn! En intussen houden we de huidige CAO up-to-date, door aanvullingen of wijzigingen te herschrijven. Zoals laatst: er was wat veranderd in de teksten over vakantie-uren, de Pensioen in Zicht-regeling en het vitaliteitsbudget bijvoorbeeld. Ook die passages zijn nu weer makkelijk leesbaar.”

Is het soms niet lastig om ingewikkelde teksten te moeten bewerken?
“Dat kan het inderdaad zijn. Maar met kleine aanpassingen kun je vaak grote resultaten halen. Daardoor is de impact van ons werk best groot. Opdrachtgevers kunnen vaak niet wachten tot we klaar zijn, zeker als het gaat om documenten met een ingewikkelde inhoud. Dat maakt ons werk hartstikke leuk en dankbaar.”


Het CAO-werkdocument is uitsluitend een hulpmiddel voor de toepassing van de formele tekst van de CAO voor de Technische Groothandel en is geen document waaraan rechten kunnen worden ontleend. De formele CAO-tekst is te allen tijde de enige juridisch bindende tekst.

Leesbare CAO: Iedereen heeft recht op leesbare teksten|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: