Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Onderhandelaarsakkoord CAO Technische Groothandel

Na vele onderhandelingen hebben WTG en vakbonden vandaag eindelijk een 'onderhandelaarsakkoord' bereikt over de nieuwe CAO voor de Technische Groothandel. Ook FNV Bondgenoten was aanwezig zodat met De Unie en CNV Dienstenbond alle bonden het akkoord hebben gesloten. De hoofdlijnen van dit akkoord leest u hieronder.

Looptijd
De looptijd van de nieuwe CAO is 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015. De algemeen verbindend verklaring wordt zo spoedig mogelijk aangevraagd.

Loonstijgingen en eenmalige uitkering
- 1,5% structurele loonstijging per 1 december 2014*;
- eenmalige uitkering van 1,6% in december 2014 te berekenen over 12 x het salaris van de maand oktober 2014; de uitkering wordt berekend naar evenredigheid van het dienstverband van de 12 maanden voorafgaand aan 1 december 2014.
- 2% structurele loonstijging per 1 april 2015;
- 0,25% structurele loonstijging per 1 december 2015;
- de 1,2% levenslooptoeslag van artikel 53 lid 1 CAO 2011-2012 wordt met ingang van 1 januari 2015 in een structurele loonstijging van 1% omgezet.
* ondernemingen die in 2014 al een collectieve verhoging hebben gegeven, kunnen deze verrekenen met de CAO-verhoging van december 2014 met dien verstande dat  de verrekening dusdanig gebeurt dat de werknemer er niet door wordt benadeeld.

Handelsvertegenwoordigers
Handelsvertegenwoordigers in de buitendienst krijgen in ieder geval de loonstijgingen van de CAO. Individueel verstrekte loonstijgingen mogen met ingang van 1 januari 2015 met de vanaf 1 januari 2015 geldende CAO-loonstijgingen worden verrekend.

Verjaring vakantiedagen 
De wettelijke verjaringstermijn ten aanzien van de wettelijke vakantiedagen zal vanaf 1 januari 2016 van toepassing zijn in de Technische Groothandel en vanaf die datum in de CAO Technische Groothandel worden opgenomen. Voor alle tot en met 31 december 2015 opgebouwde wettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven.

Flexwerk en ontslagrecht in de CAO
In de CAO wordt opgenomen dat voor de regelingen inzake flexwerk, indienstneming en ontslag de wettelijke regeling geldt.

Duurzame Inzetbaarheid
Gedurende de looptijd van de CAO zullen CAO-partijen via de commissie Duurzame Inzetbaarheid uitvoering geven aan fase 1 van het door CAO-partijen op 24 december 2012 vastgestelde beleidsplan, worden geconcretiseerd aan de hand van een duidelijk stappenplan en een daarbij behorende verantwoorde begroting. Fase 1 behelst de bewustwording in welke fase werkgevers en werknemers voldoende kennis en informatie tot hun beschikking moeten krijgen, waarin zij zelf het belang van duurzaam inzetbaarheidsbeleid gaan ontdekken.

CAO-partijen leggen het akkoord nu voor aan hun leden. Zodra alle achterbannen hebben ingestemd met het akkoord, is er definitief sprake van een nieuwe CAO voor de Technische Groothandel. De leden van WTG kunnen in de speciale ledenvergadering van woensdag 1 oktober 2014 hun stem uitbrengen. De uitnodiging en de details van deze ALV worden deze week naar alle hoofdcontactpersonen toegestuurd per e-mail.

Onderhandelaarsakkoord CAO Technische Groothandel|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: