Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Vijf tips voor veiliger werken in het magazijn

De meeste technische groothandels hebben een magazijn. Om te zorgen dat medewerkers daar veilig kunnen werken, zijn er allerlei regels en richtlijnen. Maar helaas gebeuren er nog steeds ongelukken. Mark Fleuren (Projectleider Arboprogramma TG) deelt vijf tips om veiliger te werken in een magazijn.

Veilig werken begint met duidelijke afspraken voor een veilige werkomgeving. Daarvan is bij de meeste technische groothandels volgens Mark ook sprake. Maar het gaat het er volgens hem vooral om hoe medewerkers zich in die omgeving gedragen.

“Zichtbare belijning, stevige stellingen, veiligheidscursussen… Heel belangrijk allemaal, maar uiteindelijk bepaalt het gedrag van mensen de ware veiligheid in een magazijn. Op dat vlak kunnen veel technische groothandels nog wel wat stappen zetten.” 

Mark deelt vijf tips die WTG-leden daarbij kunnen helpen.

  • Kies voor een goede opleider
  • Prikkel het veiligheidsbewustzijn
  • Zet veiligheid op de eerste plaats
  • Laat medewerkers zelf de afspraken maken
  • Neem extra praktische veiligheidsmaatregelen

“Een open deur, maar het is cruciaal om je medewerkers goed op te leiden. Kies daarbij voor een opleider die niet alleen focust op regels, richtlijnen en bedieningsinstructies, maar zeker ook op veilig gedrag.”

“Maak maandelijks een rondje door het magazijn en bekijk het gedrag van de medewerkers. Bij onveilig gedrag: vraag waarom ze voor deze manier van werken kiezen en leg uit waar dat toe kan leiden. Zo prikkel je hun veiligheidsbewustzijn.”

“Vaak weten medewerkers wel dat een bepaalde handeling onveilig is, maar doen ze het toch. Bijvoorbeeld omdat het druk is. Maar dat mag nooit zwaarder wegen! Bespreek waarom ze die keuze tóch maken, en benadruk dat gezondheid en veiligheid altijd vooropstaan.”

“Als iets ‘eigen’ is, zijn we sneller geneigd om ons ernaar te gedragen. Daarom is het slim om medewerkers zélf de afspraken over veiligheid te laten maken. Dat verhoogt automatisch het veiligheidsbewustzijn.” 

“Naast belijning zijn er extra praktische veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen. Denk aan het plaatsen van een pion om de heftruckchauffeur te attenderen op de aanwezigheid van medewerkers tussen de stellingen. Of aan zichtbaarheidskleding. Alle kleine beetjes helpen!”

Vijf tips voor veiliger werken in het magazijn|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: