Wat betekent de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters voor u als werkgever?
Op 1 januari 2014 treedt de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) in werking. Door deze wet krijgt u te maken met de financiële gevolgen van verzuim en arbeidsongeschiktheid van flexwerkers.
Wat zijn de gevolgen? Wat betekent het om eigenrisicodrager te worden?
Voor u als werkgever houdt de Modernisering Ziektewet in dat u financieel verantwoordelijk wordt voor zowel de Ziektewetuitkeringen als de WGA-uitkeringen van de eerste groep vangnetters. Let op! Hieronder vallen ook werknemers met een tijdelijk contract en werknemers die binnen 4 weken na datum uitdiensttreding ziek worden (en geen nieuwe werkgever hebben).
Iedere werkgever met meer dan circa 30 werknemers zou zich een beeld moeten vormen van wat de gevolgen van de Wet BeZaVa voor hem zijn.
In 2013 is het UWV begonnen u als werkgever te informeren over de aan u toegekende vangnetters. Zij starten met de grote werkgevers en vervolgens de middelgrote en daarna de kleine werkgevers. Dit proces loopt vertraging op.
Het UWV stuurt u een informatiebrief met als bijlage een overzicht van ex-werknemers die in 2012 een Ziektewet of WGA-flex uitkering hebben ontvangen. Als u een beschikking van één of meerdere werknemers wilt ontvangen, dan kunt u dat op de bijlage aanvinken. Tegen alle beschikkingen kan de werkgever bezwaar aantekenen binnen de gestelde bezwaartermijn.
Meeùs heeft een dienstverlening in de vorm van een rapportage. Daarin wordt helder uiteengezet wat de activiteiten zijn die horen bij het eigen risicodragerschap en wat de financiële voor-en nadelen zijn. Bent u geïnteresseerd? Neem contact op met de Meeùs-contactpersoon Esengül Avci via 020-30 18 731 voor het maken van een afspraak of voor een uitgebreide toelichting (whitepaper).
Meeùs is partner van WTG op verzekeringsgebied.
Gepubliceerd op:
9 december 2013