Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

WTG Pensioensessie 26 maart 2025: wij helpen u met uw pensioentoekomst

Wet Toekomst Pensioenen
Wanneer het gaat om financiële regelingen voor werknemers, is duidelijkheid essentieel. De Wet Toekomst Pensioenen is al in werking getreden, en uiterlijk per 1 januari 2028 moeten alle regelingen hierop zijn aangepast. Klinkt overzichtelijk, toch? In de praktijk blijkt de overgang echter complexer dan gedacht.

Hoewel de wet reeds is ingegaan, zijn er nog veel werkgevers die de overstap uitstellen. Dit kan echter een riskante keuze zijn. Wachten tot het laatste moment vergroot de kans op een gehaaste en minder optimale implementatie. Daarom is het verstandig om nu al stappen te zetten.

Waarom nu actie ondernemen?
Ben je als werkgever verplicht verzekerd voor pensioen bij een pensioenfonds, dan zal je de planning van het pensioenfonds moeten volgen. Maar een werkgever die de pensioenregeling heeft ondergebracht bij een verzekeraar of PPI moet zelf in actie komen. 1-1-2028 lijkt nog ver weg en werkgevers denken dat er nog ruim de tijd is om over te stappen. In werkelijkheid brengt uitstel verschillende risico’s met zich mee:
1. Druk op administratieve processen – Verzekeraars zijn volop bezig hun systemen aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Wie te lang wacht, loopt het risico achteraan in de rij te belanden, wat kan leiden tot vertragingen en een minder soepele implementatie.
2. Beperkte beschikbaarheid van adviseurs – De vraag naar specialistisch advies groeit snel. Door nu al te schakelen, voorkom je dat je later geen toegang meer hebt tot de juiste expertise.
3. Onverwachte kosten en risico’s – Last-minute wijzigingen brengen vaak hogere kosten met zich mee en vergroten de kans op fouten in de uitvoering. Een gestructureerde aanpak voorkomt onnodige financiële en juridische complicaties.

Werkgevers die proactief handelen, zorgen voor een tijdige en goed georganiseerde overgang, met minimale impact op hun organisatie en medewerkers.

Bevindingen uit de praktijk
Uit onze gesprekken met werkgevers en de implementatie van de Wet Toekomst Pensioenen tot nu toe, zien we enkele belangrijke trends:
1. Er is in het algemeen weinig urgentie bij werkgevers. Veel organisaties stellen de beslissing uit en onderschatten de impact van een late overstap.
2. Waar werkgevers een keuze maken, is dit veelal voor de eerbiedigende werking. Dit betekent dat bestaande regelingen zoveel mogelijk in stand worden gehouden om aanpassingen en onrust onder medewerkers te beperken.
3. Een verlenging van het pensioencontract is in veel gevallen een geschikt moment om de pensioenregeling om te zetten. Werkgevers die hun contracten herzien, grijpen dit vaak aan als het natuurlijke overgangsmoment.
4. Verzekeraars brengen kosten in rekening wanneer de pensioenregeling wordt omgezet tijdens de (nieuwe) looptijd van de pensioenovereenkomst. Dit kan onverwachte financiële gevolgen hebben voor werkgevers die pas later in de looptijd actie ondernemen.

De impact van overgangsregelingen
Er bestaan diverse mogelijkheden binnen het overgangsrecht, maar het is cruciaal om de consequenties goed in kaart te brengen. Eén van de aandachtspunten is dat verschillende regelingen binnen een organisatie kunnen leiden tot percepties van ongelijkheid onder medewerkers. In de huidige krappe arbeidsmarkt wil je als werkgever juist transparantie en vertrouwen behouden.

Heldere en tijdige communicatie richting medewerkers is daarom van groot belang. Door nu al de dialoog aan te gaan en regelmatig te informeren over de veranderingen, voorkom je onrust binnen de organisatie. Goed geïnformeerde medewerkers begrijpen de impact van de aanpassingen beter en voelen zich zekerder over hun financiële toekomst.

Kennisdeling en ondersteuning
Om werkgevers te helpen grip te houden op deze transitie, organiseert WTG exclusief voor de leden de kennissessie Pensioen, in samenwerking met onze onafhankelijke pensioenadviseur Schouten Zekerheid, waarin de ontwikkelingen, keuzes en mogelijke gevolgen besproken worden. Tijdens deze sessies delen specialisten van Schouten Zekerheid praktische inzichten en beantwoorden ze vragen over de impact van de veranderingen op jouw organisatie. Ook delen ze ervaringen van trajecten die ze reeds hebben doorlopen en welke keuzes er waarom gemaakt zijn.

Daarnaast heeft Schouten Zekerheid de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan om medewerkers bewuster te maken van hun financiële toekomst. Zo organiseerden ze onlangs nog de Pensioen Driedaagse, een informatief evenement waarin collega’s de kans kregen om hun situatie beter te begrijpen en geïnformeerde keuzes te maken. Dit concept is gebaseerd op succesvolle initiatieven binnen de sector en helpt medewerkers op een laagdrempelige manier inzicht te krijgen in hun toekomst. Schouten Zekerheid kan dit ook voor uw bedrijf organiseren.

Actie ondernemen loont
De aankomende wijzigingen brengen zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Door nu te starten met een gestructureerde aanpak, zorg je ervoor dat jouw organisatie tijdig klaar is voor de toekomst. Dit voorkomt onnodige stress en zorgt ervoor dat je als werkgever voldoet aan de nieuwe richtlijnen zonder dat dit op het laatste moment voor problemen zorgt.

Wil je meer weten over hoe je deze overgang soepel kunt laten verlopen? Meld je dan aan voor de kennissessie op 26 maart 2025 van 10:30 – 14:00 uur. Word stap voor stap meenemen in het proces en krijg praktische adviezen.

Meer informatie
WTG Pensioen
Schouten Zekerheid

WTG Pensioensessie 26 maart 2025: wij helpen u met uw pensioentoekomst|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: