Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Blog WTG-lid: "Zo ben je klaar voor de nieuwe pensioenwet"

De Wet toekomst pensioenen is vorige week goedgekeurd door de Eerste Kamer. Dat betekent dat werkgevers hun pensioenregeling moeten aanpassen. Bij BUVA, producent van hang- en sluitwerk, ventilatiesystemen en raambeslag, hebben ze hun huiswerk alvast gedaan. En dat kan andere WTG-leden ongetwijfeld helpen...

Nu de nieuwe wet door de Eerste Kamer is, treedt deze met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 in werking. Werkgevers hebben tot 1 januari 2027 om de huidige pensioenregeling aan te passen.

Voor BUVA is die deadline al gepasseerd. HR-adviseur Chantal Sariri legt uit: “Ons pensioencontract liep op 31 december 2022 af. Daarom zijn we al eerder aan de slag gegaan om ons goed op de nieuwe pensioenwet voor te bereiden. Hiervoor hebben we ons onder andere laten informeren door WTG, bijvoorbeeld via de nieuwsbrieven. Ook schrijven we ons regelmatig in voor de WTG-workshops.”

Flexibele hoogte
Een van de aanpassingen in de nieuwe pensioenwet is de flexibele hoogte van de pensioenuitkering. “Die hangt straks af van het rendement op de ingelegde pensioenpremie”, weet Chantal. “Daarnaast moet het allemaal veel transparanter en overzichtelijker. Zodat medewerkers direct zien waar ze aan toe zijn.”

Onderhandelen
Met deze wijzigingen in het vizier ging BUVA begin 2022 om tafel met de Ondernemingsraad. Bij die gesprekken was namens beide partijen een onafhankelijk adviseur aanwezig. Chantal: “We namen de huidige regeling onder de loep, bespraken de uitgangspunten én vroegen offertes op bij meerdere pensioenfondsen. Ook keken we naar de huidige en toekomstige kosten, naar de dienstverlening van de pensioenverzekeraar en hoe dat zou uitpakken voor onze medewerkers. Uiteindelijk hebben we in oktober 2022 onze keuze gemaakt. En daarmee al een grote stap gezet naar de nieuwe pensioenwet.”

Bij de les blijven
Maar dat betekent niet dat ze bij BUVA achterover gaan leunen. Zo nam Chantal een tijdje terug deel aan de workshop Pensioen Actueel van WTG. “Daar werden de belangrijkste en meest actuele zaken kort en krachtig uiteengezet”, legt ze uit. “Heel fijn, want het is soms best ingewikkelde materie. Daarnaast is het altijd leuk om met collega’s in het vak te sparren over actuele onderwerpen. Zéker als het zoiets ingrijpends betreft als het nieuwe pensioenstelsel. Na zo’n dag ga je gegarandeerd wijzer naar huis.”

Blog WTG-lid: "Zo ben je klaar voor de nieuwe pensioenwet"|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: