Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Veelgestelde vragen

Op deze pagina helpen we je graag alle antwoorden op je vragen te beantwoorden. Niet gevonden? Neem dan contact op met ons.

Neem contact op met ons

Beloning

Op hoeveel uur is de CAO-schaal gebaseerd?

De CAO-schaal is met ingang van 1 januari 2024 gebaseerd op het uurloon.

Is het toegestaan om het salarisgedeelte boven het cao loon niet te indexeren met de cao verhogingen?

Dat is niet toegestaan. De CAO-verhogingen gelden voor de salarisschalen maar ook voor de daadwerkelijk betaalde salarissen. Zo staat ook vermeld in artikel 32 lid 1 van de CAO.

Zijn wij verplicht een loonstijging te geven als onze schalen boven de CAO-schalen liggen?

Een medewerker zit in onze salarisschaal in functiegroep 3 (magazijnmedewerker), hij werkt hier 3 jaar en zit op dit moment dus in 23-3 (stap 3). In het afgelopen kalenderjaar heeft hij niet zo goed gefunctioneerd, dit komt ook uit de beoordeling naar voren. De werkgever wil deze medewerker liever eigenlijk geen salarisstap geven (dus niet naar functiegroep 3 stap 4). Kijkend naar de CAO-schaal en onze schaal zit hij zowel in stap 3 als 4 al boven de CAO-schaal. Zijn wij dan tóch verplicht hem een stap te geven volgens onze eigen schaal? De werkgever hanteert eigen schalen die boven de CAO-schalen liggen. De CAO-schalen zijn minimum schalen hetgeen betekent dat je minimaal de bedragen uit de CAO-schalen moet betalen. Aangezien de schalen van deze onderneming daarboven zitten, mag je zelf als werkgever bepalen dat in bepaalde gevallen iemand die stap niet maakt mits dit wel objectief gerechtvaardigd is en geen willekeurig besluit. De werkgever moet dus wel een goed dossier over deze medewerker hebben en kunnen aantonen dat hij niet goed functioneert.

Moet je uitzendkrachten die de hele week gewerkt hebben en dan op zaterdag werken ook alle toeslagen betalen?

Antwoord: op grond van artikel 21 lid 2 van de CAO Technische Groothandel 2014-2016 hebben uitzendkrachten qua beloning uitsluitend recht op het salaris behorende bij 0 functiejaren in de functiegroep waar zij worden ingedeeld alsmede de overwerktoeslagen van artikel 42. Andere toeslagen zoals die van regeling B gelden niet voor uitzendkrachten.