Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

“De nieuwe cao-teksten zijn veel beter leesbaar”

Met de nieuwe CAO heeft de Technische Groothandel een fraai pakket arbeidsvoorwaarden tot en met 2025. Hoe belangrijk is dat? Wat staat er allemaal in? En welke veranderingen zijn er ten opzichte van de vorige CAO? In deze blogserie praten we je bij. Maar voordat we daar dieper op ingaan, vertelt 
Maarten van der Lugt, tekstschrijver bij Loo van Eck, over de nieuwe schrijfwijze.

Juridisch kloppend én toegankelijk
“Als je tot voor kort de cao erbij nam, stuitte je op lastige teksten. Vol moeilijke begrippen en lange zinnen, en met maar één doel: dat juridisch alles dichtgetimmerd was. Je had bijna een hogere juridische opleiding nodig om ze te begrijpen…”

“Gelukkig snappen ze bij WTG en de vakbonden dat arbeidsvoorwaarden, salaris en verlof en vakanties belangrijk zijn voor je. Ze hebben ons daarom gevraagd om de cao-teksten te herschrijven. Tot een stuk dat juridisch nog steeds klopt, maar veel helderder en toegankelijker is.”

Van structuur tot toon
“Om van de cao een begrijpelijk document te maken, heb ik allereerst de structuur onder handen genomen. Vooral vanuit de lezer gedacht. De cao begon bijvoorbeeld origineel met een begrippenlijst, maar als medewerker in de technische groothandel wil je eerst context. Ook zijn onderdelen veel meer gebundeld op onderwerp, waardoor de tekst beter aansluit op lezersvragen.”

“Natuurlijk heb ik me ook gericht op stijl en toon. Met als doel: hapklare stukjes voorschotelen, zodat lezers niet afhaken. Dat is gelukt met korte zinnen, duidelijke alinea’s en woorden die aansluiten bij het alledaags taalgebruik.”

B2 of zelfs B1-leesniveau
“Ik denk dat we van C2-leesniveau, waarvoor je die hogere juridische opleiding nodig hebt, naar B2 of zelfs B1 zijn gegaan. Begrijpelijke taal dus. Sommige stukken zijn nog wat lastig, maar dat komt vooral door ingewikkelde afspraken.”

“Ik ben tevreden over het resultaat én over de samenwerking. Erg fijn dat WTG en de vakbonden de ambitie hadden om er een fris en helder stuk van te maken. De cao-teksten zijn veel beter leesbaar!”

Meer weten over de cao? Lees dan ook onze komende blogs. We belichten in 2024 nog deze onderwerpen:
· Loonbegrip
· Uitruilen van arbeidsvoorwaarden
· Vitaliteitsbudget & Vitaliteitsregeling
· Pensioen-in-Zicht-regeling
· Nieuw sociaal fonds FTG

“De nieuwe cao-teksten zijn veel beter leesbaar”|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: