Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Voor op de agenda: 10e Landelijke Preventiemiddag Technische Groothandel op 13 juni 2023

Van de verplichte risico-inventarisatie tot het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer: het wordt allemaal behandeld tijdens de Landelijke Preventiemiddag Technische Groothandel op dinsdag 13 juni 2023. Organisator Mark Fleuren adviseert preventie- en HR-medewerkers om deze dag bij te wonen: “Want veilig en gezond werken is veel meer dan het plaatsen van vinkjes.”

 Mark Fleuren is Arboprojectleider Technische Groothandel. Hij organiseert de Landelijke Preventiemiddag, die dit jaar voor de tiende keer plaatsvindt. Verplichte kost voor preventie- en HR-medewerkers, stelt Mark. “Maar ook directeuren, magazijnchefs en logistiek managers zijn van harte welkom. Want die zijn keihard nodig om veilig en gezond werken écht vanzelfsprekend te maken.” 

Rode draad

Deelnemers aan de Landelijke Preventiemiddag krijgen een zeer divers programma van workshops en sprekers voorgeschoteld. Met als rode draad: de actuele ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en preventie. “Denk aan wetswijzigingen, aanpassingen van de Branche-RI&E en de Code Gezond en Veilig Magazijn”, aldus Mark. “Al die ontwikkelingen hebben namelijk veel gevolgen voor ons werk. Tijdens de Preventiemiddag zetten we de deelnemers hierover aan het denken. Op een leuke manier natuurlijk.”

De Arbocatalogus voor de Technische Groothandel vormt de basis voor een veilige werkomgeving. Maar daar houdt het volgens Mark niet op. “Niet alles is te lezen in een boek. En het kan altijd nóg veiliger. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen gezond blijven. Fysiek én mentaal.”

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag op de werkvloer is hierin een belangrijk thema. “Pesterijen, seksuele intimidatie, racisme… het komt helaas in bijna ieder bedrijf voor”, weet Mark. “En het heeft veel effect op de mentale gesteldheid van de medewerkers. Misschien denk je er niet meteen aan, maar ook dit soort zaken hebben invloed op veiligheid en duurzame inzetbaarheid. Daarom komen ze zeker aan bod.”

 Veilig magazijn

Een ander vooraanstaand onderwerp op 13 juni is de Code Gezond en Veilig Magazijn. Aan de hand daarvan kunnen bedrijven namelijk het veiligheidsniveau in hun magazijn verhogen. “We hebben de  afgelopen jaren met zes bedrijven gewerkt aan een uitgebreid borgingssysteem”, vertelt Mark. “Want zelfs als al je veiligheidszaken in orde zijn, is het belangrijk om het overzicht te bewaren en processen inzichtelijk te maken. De Code Gezond en Veilig Magazijn helpt daarbij.”

 “Tegelijkertijd blijf ik erop hameren: veiligheid is veel méér dan het plaatsen van vinkjes. Het gaat om gedrag. Daarom moet veilig en gezond werken bij iedereen tussen de oren zitten. Met de Landelijke Preventiemiddag dragen we daar ons steentje aan bij. Een leerzame én leuke middag die je niet mag missen.”

 

Voor op de agenda: 10e Landelijke Preventiemiddag Technische Groothandel op 13 juni 2023|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: